Gotowanie i pieczenie

 

Nic tak bardzo nie sprawia nam przyjemności jak dobre, smaczne jedzenie. I choć jedni wolą zjeść nieco mniej, inni zaś potrzebują większych porcji, wszyscy nieomal jednakowo jesteśmy łakomi na ładnie pachnące i jeszcze lepiej wyglądające przekąski. Jak się jednak okazuje – dużo więcej satysfakcji i radości sprawia zjedzenie tej potrawy, którą wpierw przygotowało się samodzielnie. To doskonały sprawdzian swoich zdolności kulinarnych!

Gotowanie, pieczenie i wszelkie pichcenie w królestwie kuchennym jest doskonałym sposobem na nudę. Oczywiście daje to ogromną przyjemność tylko wtedy, kiedy robi się to z własnej woli, pod wpływem impulsu, nie zaś z konieczności, np. po ciężkim dniu w pracy lub w szkole, kiedy jesteśmy głodni, źli i naburmuszeni na cały świat. Takim impulsem może być właśnie wspomniana już nuda, kiedy brakuje pomysłów na zagospodarowanie sobie czasu. Zamiast więc przeznaczać go na jakieś mało pożyteczne sprawy, lepiej jest zabrać się za coś, co jednocześnie będzie dla nas rozrywką (można np. jednocześnie gotować i oglądać telewizję lub słuchać muzyki i do niej tańczyć), jak również korzyścią dla nas (w dalszej perspektywie: będziemy najedzeni, być może uda się też nam poczęstować tym innych, chwaląc się przy tym swoimi zdolnościami).

Warto więc wybrać moment, kiedy nie będziemy mieć poczucia, że przez przygotowywanie jedzenia coś nam ważnego umyka, jakaś inna czynność, którą powinniśmy wykonać w pierwszej kolejności. Pichcenie w kuchni powinno być rytuałem oderwanym od innych spraw, kiedy całkowicie się temu poświęcimy (i tylko temu!). To nasz czas, nasza chwila, więc należy się odpowiednio zorganizować – np. wkładając ciasto do pieca, można wykorzystać chwilę, by stworzyć absolutnie fantastyczną sałatkę z tego, co się znajdzie w lodówce – warzyw, owoców, przypraw… Można też wykorzystać te składniki, które pozostały nam np. z innego obiadu i nie bardzo wiadomo, co z nimi zrobić – otóż to, nic nie może się zmarnować! I co najważniejsze – nie starajmy się na siłę trzymać się sztywno przepisów, z których korzystamy – nie bójmy się zmieniać, kombinować, dodawać czegoś od siebie, w końcu to nasza potrawa, nasz specjał!